Home»Assortiment   »Portabella

Portabella

Portabella

portabella's hebben een grote hoed en een korte steel en wit vlees.Doordat de portabella's enkele dagen langer groeien ontwikkelt de hoed zich verder en opent deze zich. Dit leidt niet alleen tot het voordeel dat de champignon een mooie ronde hoed krijgt, maar ook tot een vollere, vlezige smaak. De voedingsstoffen hebben zich immers langer kunnen ontwikkelen. Een bijkomend voordeel van de langere groeiperiode is dat er niet alleen meer smaak maar ook minder vocht in de witte portabella zit. Dit maakt de witte portabella tot een goed vulbare en smaakvolle champignon.

Kwaliteit

De portabella hoort er gaaf uit te zien en mag niet ruiken. Controleer de kwaliteit door te kijken en te ruiken.

Bewaren & houdbaarheid

Bewaar portabella's in de koelkast. De paddenstoelen zijn zo 3 dagen houdbaar.

Schoonmaken

Maak de paddenstoel voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak paddenstoelen niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt duidelijk tot smaakverlies.

Smaak & toepassingen

Het karakteristieke, maar neutrale aroma van de portabella combineert met vis, vlees, gevogelte en vrijwel alle groentesoorten. Er zijn vele andere bereidingswijzen mogelijk: bakken, frituren, smoren en roerbakken voor lunchhapjes en hoofdgerechten, meekoken in soepen en verwerken in salades en broodjes. Bak portabellas bijvoorbeeld kort op een hoog vuur of kook ze 6 minuten. Wanneer portabellas voor het koken of blancheren besprenkeld worden met citroensap blijven ze mooi wit.

Door hun formaat zijn ze erg geschikt om te vullen. Met vlees, vis of groente, maar ook met bijvoorbeeld kaas of kruiden. In plakken, stukjes of blokjes doen ze het ook prima als smaakmaker in allerlei andere gerechten.

Achtergrondinformatie.

Portabella's kennen een lange traditie in de Engelse keuken. Van oorsprong worden ze in Engeland 'flats' genoemd. Het woord flat' komt uit ook het Engels en betekent letterlijk plat of vlak'. Helemaal plat zijn ze niet, maar de witte portabella's hebben wel een grote hoed en een korte steel en wit, stevig vlees. Omdat witte portabella's langer groeien dan de traditionele champignon, bevatten ze minder water.« terug naar het overzicht

Deel dit item