Home»Assortiment   »Oesterzwammen

Oesterzwammen

Oesterzwammen

De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed, een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare sporen aan de onderzijde. De paddenstoel heeft heel zacht en vlezig vruchtvlees. Naast de grijze variant bestaat er ook een gele en roze variant. De oesterzwam is aromatischer dan de champignon en kan in veel heerlijke gerechten worden bereid. Van soepen, sauzen en bij een heerlijk stukje vlees of vis. Oesterzwammen uit Nederland zijn het hele jaar rond verkrijgbaar.

Kwaliteit

Oesterzwammen horen er gaaf uit te zien en fris te ruiken. Ze mogen niet nattig zijn. Controleer de kwaliteit door te kijken, te voelen en te ruiken.

Bewaren & houdbaarheid

Oesterzwammen zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar. Vanwege het lage watergehalte zijn ze minder gevoelig voor uitdrogen dan andere paddenstoelen.

Schoonmaken

Maak de paddenstoel voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd de vrij taaie steel wigvormig weg en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak paddenstoelen niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt duidelijk tot smaakverlies.

Smaak & toepassingen

De oesterzwam is aromatischer dan de champignon. De gele heeft een nootachtige smaak, de roze is iets zoetig, de grijze oesterzwam heeft een iets minder uitgesproken zachte, haast romige smaak. Oesterzwam hoeft maar kort verhit te worden. Hij kan goed dienen als vleesvervanger en komt in soepen, sauzen, salades, gebakken bij een mals stukje kip- of kalfsvlees of fijne vissoort goed tot zijn recht. De oesterzwam wordt daarom ook wel de 'vegetarische biefstuk genoemd.

Achtergrond informatie

De oesterzwam groeit in het wild in trossen op boomstammen en dood hout. Oesterzwam wordt in Nederland het hele jaar geteeld op zakken met een mengsel van gehakseld stro en water. Bij de oogst worden ze in trossen geplukt en dan 1 voor 1 losgesneden.« terug naar het overzicht

Deel dit item