Home»Assortiment   »Cantharel

Cantharel

Cantharel

De cantharel is een trechtervormige zwam met een kleur die varieert van witachtig tot diep geel, sommigen zelfs oranje. In het begin is de cantharel een bolle vorm, maar als hij volgroeit is krijgt hij zijn trechtervormige uiterlijk met een ingerolde gebroken rand met een centrale indeuking. De cantharel heeft een 3 tot 10 cm brede hoed, op een 3 tot 8 cm lange steel die stevig is en naar de basis versmald. Cantharel heeft een specifieke peperachtige smaak en verspreid een abrikozen geur. De paddenstoel is zeer veelzijdig en kan in diverse gerechten worden verwerkt. Gekweekte cantharellen zijn jaarrond beschikbaar.

Kwaliteit

De cantharel moet een stevige steel hebben en bleek tot donkergeel van kleur zijn. Een fletse kleur kan duiden op ouderdom. De cantharel moet daarnaast een fragiele geur van abrikozen verspreiden. Als de hoed op meerdere plaatsen ingedeukt is, kan dit duiden op ouderdom. Controleer de kwaliteit door te kijken en te ruiken.

Bewaren & Houdbaarheid

Bewaar cantharel in de koelkast. De paddenstoelen zijn zo 2 tot 3 dagen houdbaar.

Schoonmaken

Maak de paddenstoel voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak paddenstoelen niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt duidelijk tot smaakverlies. Gebruik daarom een borsteltje of keukenpapier.

Smaak & Toepassingen

Cantharel heeft een specifieke peperachtige smaak, en verspreid een abrikozen geur. Ze smaken uitmuntend en zijn opmerkelijk veelzijdig, hetzij als een afzonderlijk gerecht, het zij in gerechten met andere paddenstoelen, vlees of vis. Voeg de cantharellen als een van de laatste ingredinten toe, te lang koken maakt ze taai.

Achtergrondinformatie

De cantharel, die ook wel hanekamzwam of dooierzwam genoemd wordt, groeit in het wild van juni tot oktober in zowel denne- als loofbossen met bemoste open plaatsen. Hij komt voor in Azi, Noord-Amerika, Europa en Australi. De meeste vinders houden hun vindplaats geheim, dit omdat de cantharel vaak jaren achtereen op dezelfde plaats te voorschijn komt.« terug naar het overzicht

Deel dit item