Witte champignons
De witte champignon is zonder meer de meest bekende en meest gegeten paddenstoel in Nederland. De witte champignon kent drie varianten, te weten de reuzen- (ca. 55+ mm), middelgrote (ca. 35-60 mm) en fijne champignon (ca. 15-45 mm). Het karakteristieke, maar neutrale aroma van champignons combineert met vis, vlees, gevogelte en vrijwel alle groentesoorten. Ook is de champignon heerlijk om eens rauw te verwerken in een salade. De witte champignon is het hele jaar uit Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden
De champignon kent een efficinte opname van voedingsstoffen en is een bron van veel voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld de mineralen kalium, fosfor en koper. Mineralen spelen een rol in verschillende belangrijke processen in je lichaam. Zo helpt kalium bij een gezonde bloeddruk, speelt fosfor een cruciale rol in het vrijmaken van energie en is koper belangrijk voor de vorming van bot en bindweefsel en voor je weerstand. Ook de B vitamines zijn goed vertegenwoordigd in de champignon. Deze B vitamines zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel en het vrijmaken van energie in het lichaam. Ze spelen daarmee een belangrijke rol in hoe wij denken en bewegen. De champignon is daarnaast rijk aan voedingsvezel, belangrijk voor een gezonde spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Bovendien is de champignon rijk aan plantaardig eiwit, wat belangrijk is voor gezonde botten en spieren. Kortom, een schat aan voedingsstoffen.
Kwaliteit
De witte champignon hoort er gaaf uit te zien en mag niet ruiken. Controleer de kwaliteit door te kijken en te ruiken.
Bewaren & houdbaarheid
Bewaar witte champignons in de koelkast. De paddenstoelen zijn zo 3 dagen houdbaar.
Schoonmaken
Maak de paddenstoel voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de paddenstoel in plakken of kwarten. Maak paddenstoelen niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt duidelijk tot smaakverlies.
Smaak & toepassingen
Het karakteristieke, maar neutrale aroma van champignons combineert met vis, vlees, gevogelte en vrijwel alle groentesoorten. Champignons kunnen ook zeer goed rauw gegeten worden, ze zijn erg smakelijk en aromatisch. Er zijn vele andere bereidingswijzen mogelijk: bakken, frituren, smoren en roerbakken voor lunchhapjes en hoofdgerechten, meekoken in soepen en verwerken in salades en broodjes. Bak champignons bijvoorbeeld kort op een hoog vuur of kook ze 6 minuten. Champignons kunnen ook heel goed in de magnetron gegaard worden, ca. 2,5 tot 3 minuten op hoog vermogen. Wanneer champignons voor het koken of blancheren besprenkeld worden met citroensap blijven ze mooi wit.
« terug naar het overzicht